Als je liever niet tindert, maar wel singles wil ontmoeten

BERLICUM/DEN BOSCH – Speeddaten, Tinder, of op andere manieren online daten is te oppervlakkig. Vooral als je boven de 50 jaar bent. Daarom organiseert Mart van de Weijenberg hele avonden en weekenden voor singles van 50+ onder de noemer ‘Elkaar Ontmoeten’.

Sophie Fleur Verbiesen 03-06-23, 16:03 Bron: BD

Jaren geleden besloot Mart van de Weijenberg aan een groepsreis naar Turkije mee te doen om – na zijn scheiding – weer even onder de mensen te komen. Eigenlijk zag hij het niet zitten: hij met allerlei andere singles. ,,Maar diezelfde avond had ik een klik met de groep. Het was een heel gemêleerd gezelschap: van wethouder tot zorgcoach. Ik dacht meteen: hier moet ik zelf iets mee gaan doen!”

Inmiddels zijn we vijf jaar verder en komen ze van heinde en ver als Van de Weijenberg iets organiseert. Dat varieert van kookworkshops tot aan zeilweekenden voor singles. Onlangs was de eerste dansavond in Berlicum met wel 100 bezoekers. Allemaal gericht op het enige wat, volgens hem, belangrijk is: contact maken.

,,Vaak kijken we naar het uiterlijk, ook op apps als Tinder. Bevalt het ons niet, dan swipen we weg. Daarnaast ben je voor een date meestal zenuwachtig en kom je niet goed uit de verf. Bij Elkaar Ontmoeten kun je juist tijd voor elkaar maken en is het wat meer ongedwongen. Je hoeft niet meteen de liefde van je leven te ontmoeten. Er ontstaan ook mooie vriendschappen.”

Harde kern

Zo heeft hij al een harde kern om zich heen verzameld van mensen die weliswaar in het achterhoofd nog steeds zoekende zijn, maar die vooral genieten van het kennismaken met anderen en een ontspannen avond. ,,De activiteiten zijn niet het doel, maar wel een middel om bij elkaar te komen. En ik vind dat mensen snel genoegen nemen met de troostprijs, om maar niet alleen te zijn. Ze zeggen vaak dat vrouwen de lat hoog leggen, maar dat moet ook. Je verdient de hoofdprijs, alleen moet je wel van je lijstje af. Het gaat om de chemie die je voelt.”

“Het is fijn om niet te hoeven daten, maar wel mensen te leren kennen. Het is een veilige setting.” Gijs (65)

En chemie is er wel. Zeker voor Frans en Shirley, die elkaar ontmoetten tijdens een zeilreis. ,,We hadden elkaar eigenlijk nog niet gesproken, tot op zaterdagavond ineens de vonk oversloeg toen we op het dek stonden te dansen.” Shirley was eigenlijk helemaal niet op zoek. ,,Ik wilde graag kort even weg, omdat mijn dochter uitgerekend was van haar eerste kind en koos daarom voor een zeilweekend. Wist ik veel dat ik Frans zou ontmoeten. Nu gaan we binnenkort trouwen!”

Levenservaring

Ook Gijs (65) geniet van de singles-activiteiten. ,,Ik heb nog niemand ontmoet, maar dat kan nog komen. Het is fijn om niet te hoeven daten, maar wel mensen te leren kennen. Het is een veilige setting en alleen daaruit kan liefde ontstaan. Bovendien zitten we ongeveer allemaal in dezelfde levensfase. Ik kijk uit naar iemand zonder kinderen, met wie ik kan gaan reizen. Ik snap dat de kans daardoor voor mij wel iets kleiner wordt, maar ik heb geduld.”

Vandaar ook de doelgroep van 50+. Van de Weijenberg: ,,Veertigers redden zich wel. Boven de vijftig hebben mensen meer levenservaring. Soms door een scheiding, het opvoeden van kinderen en soms omdat de partner is overleden. De meesten hebben een prima leven, maar komen wel alleen thuis en zijn daar klaar mee. Daarom is tijd voor elkaar onder gelijkgestemden een cruciaal element in contact maken. En daar doe ik het voor.”