Ik zoek gewoon een maatje

’Ik zoek gewoon een maatje’

Gewoon?

Je bent single en in de vijftig. En je zoekt een maatje.

Klinkt simpel, maar is dat het wel?

‘Maatje’ is een gezellig en knus woord. Het doet denken aan iemand met wie je leuke dingen doet, met wie je erop uittrekt. Je hebt lol met elkaar, begrijpt en vertrouwt elkaar. Je vindt elkaar leuk en lief, respecteert elkaar. Heerlijk, zo’n maatje.

Kijk, nu wordt het alweer wat minder simpel want al met al is het niet niks wat je zo even las. Niet dat je er niet naar mag verlangen, integendeel. Maar het kan geen kwaad om af en toe eens stil te staan bij wat je echt wilt, en vooral ook wat je niet meer wilt.

Want je draait al even mee. Je bent tegenwoordig niet meer ‘oud’ als je vijftig bent: je ziet er fris uit, je hebt energie. Maar je bent ook in een levensfase die nog niet eerder bestond (omdat we eenvoudigweg langer leven).
Hoe ga jij die fase invullen, vooral als het om liefde en vriendschappen gaat? Je hebt ongetwijfeld je levenslessen geleerd.
Maar wat vertellen die je over hoe je het hebben wilt?

In ieder geval heb je geleerd dat je het in het leven nu eenmaal niet altijd krijgt zoals je het hebben wilt, dus dat scheelt. Juist die ervaringen hebben ervoor gezorgd dat je jezelf beter kent, en dus ook heus wel een idee hebt van wat je bedoelt als je het specifiek over jouw toekomstige maatje hebt.

Als je dat idee wat meer gaat uitwerken, ontdek je nog meer over jezelf en je diepste verlangens. En juist die verlangens zijn in deze fase van het leven zo belangrijk. Waarom? Omdat ze niet meer zozeer gericht zijn op jouw ontwikkeling, groei en vooruitgang, maar meer op het werkelijke samenzijn met een ander. Natuurlijk, de tijd vliegt nog steeds, maar hij staat wel ietsjes meer stil…

Je komt eigenlijk dichter in de buurt van de dingen waar het echt om gaat, en juist dat wil je met dat maatje delen. Daar zijn geen regels, wetten en modellen voor, niemand kan je vertellen wat die dingen voor jou, noch voor de ander zijn.

Zou dat niet juist de kern van het maatjes-avontuur zijn, dat je in deze nieuwe levensfase ook echt dichter bij elkaar komt? Juist als gevolg van het zoeken naar die waarachtigheid, naar echt contact en wie weet daarmee ook echte vrijheid?

Dit artikel is geschreven door Mirjam Windrich (Relatietherapeut)